lauantaina

Agripnia ja Liturgia pyhän Kosmaan päivänä



Pyhä Kosmas Aitolialainen. Kuva on kirjasta "Jumalan rakkauden pisaroita - Pyhät ja luonto".


Vedenpyhitykseen huipentunut agripnia, kokoöinen jumalanpalvelus, toimitettiin Keskuksella pyhän Kosmas Aitolialaisen päivän kunniaksi 23.-24. elokuuta välisenä yönä. Pappina palveluksessa oli isä Ville Kiiveri, joka kirjoitti palveluksesta blogiinsa "Ortodoksina tänään".

Seuraavana aamuna eli lauantaina 24. elokuuta toimitettiin jumalallinen Liturgia, jossa palveli isä Villen lisäksi Hämeenlinnan seurakunnan kirkkoherra Markus Aroma. Isä Markus puhui opetuspuheessaan siitä, kuinka pyhä Kosmas - rakkaudesta Kristukseen - luopui kaikesta, ja kuinka Kristuksen seuraamiseen väistämättä kuuluu tämä luopuminen.





sunnuntaina

Isä Efraim ja seurue vierailulla



Kuvassa isä Efraim sekä kirkkokansaa. Kuva: Athos-säätiön Ystävien facebook-sivusto.

Pyhän Andreaan skiitan johtaja arkkimandriitta Efraim seurueineen vieraili Säätiön keskuksessa 7.-11. elokuuta 2013.

Vierailun aikana toimitettiin Liturgia lauantaina 10. elokuuta. Liturgiassa arkkimandriitta Efraim piti opetuspuheen, joka käsitteli erityisesti Jumalansynnyttäjää ja sitä, kuinka neitsyt oli hiljaa häntä kohdanneesta ihmeestä -  ylienkeli Gabrielin ilmoittamasta ilosanomasta, että hän synnyttäisi Jumalan Pojan. Neitsyt Maria ei ilmoittanut asiasta sukulaiselleen Elisabetille, vaan pyhä Johannes Kastaja profetoi äitinsä kohdussa ja paljasti äidilleen, että hänen Herransa äiti oli tullut häntä tapaamaan. Neitsyt ei myöskään puolustanut raskauttaan vanhurskaan Joosef Kihlaajan edessä sanallisesti, vaan tämä sai kuulla enkeliltä, että raskauden oli aiheuttanut Pyhä Henki.

Isä Efraim kävi vierailun aikana myös Turussa, Terttu Maria Nicklénin hautajaisissa.  



Ollos iäti muistettu, Terttu Maria!






Näyttely: Kyllikki Suden lasi-ikonit

Helteisenä sunnuntai-iltapäivänä 4. elokuuta 2013 kokoontui keskuksen päärakennukseen, "Kariekseen", noin 70 ihmistä hämeenlinnalaisen Kyllikki Suden lasi-ikoninäyttelyn avajaisiin. Paikalla oli myös itse taiteilija. Osa lasi-ikoneista on tehty lasimosaiikkitekniikalla ja osa Suomessa harvinaisella sulatustekniikalla.





Kyllikki Susi.








Lehdistötiedote näyttelystä - 29.7.2013